(untitled) (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2025)
Статтю присвячено історії створення та діяльності Харківського юридичного товариства в період 1900–1905 рр. Розглянуто передумови його заснування, структуру та персональний склад правління. Проаналізовано основні напрями роботи, зокрема: обговорення актуальних правових питань, співпраця з іноземними колегами, популяризація правових знань, внесок у розвиток юридичної науки та правової галузі. Статтю написано на основі маловідомих історичних джерел, а саме: протоколів засідання Харківського юридичного товариства, інформаційних повідомлень у місцевій періодиці та стислих звітів, надрукованих у Журналі Міністерства юстиції. Переважна більшість наукових джерел, які вводяться до наукового обігу, не відома широкому загалу науковців. Їх ґрунтовний аналіз дає цінний матеріал для вивчення питань становлення інституцій громадянського суспільства та правової думки на українських землях, що перебували у складі Російської імперії на початку XX ст.