(untitled) (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті досліджено права української жінки в ХVI – першій половині ХVII ст. за Литовськими статутами та звичаєвим правом. Зазначено, що на основі Литовських статутів жінка користувалася судово-правовим захистом, мала права у цивільно-правових відносинах на рівні з чоловіком. Зауважено, що на практиці реалізувалися лише ті статті Литовських статутів, які не суперечили нормам звичаєвого права. Проаналізовано різні погляди громади, яка користувалася звичаєвим правом, світської влади та церкви на шлюбне життя у ХVI–ХVII століттях. Доведено, що звичаєве право, передаючи моральний досвід поколінь, мало вирішальний вплив на шлюбні традиції українців включно до кінця ХVII ст.