(untitled) (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті, спираючись на особливості кримінально-правової та криміналістичної характеристики кримінальних правопорушень, пов’язаних із протиправним посяганнями на активи суб’єктів господарювання, а також особливості елементів механізму кримінально протиправної діяльності цього виду, розроблено криміналістичну класифікацію цих кримінально караних діянь. Визначено, що криміналістично значущими класифікаційними критеріями для кримінальних правопорушень окресленого виду слід вважати: 1) особливості безпосереднього об’єкта посягання; 2) предмет злочинного посягання; 3) вид господарської діяльності, який зазнав злочинного впливу; 4) характер і форма зовнішнього вияву слідів кримінально караної діяльності; 5) характер отриманого кримінально протиправного результату; 6) особливості суб’єктного складу, залученого до реалізації злочинного умислу; 7) характер учинених рейдерами дій.