(untitled) (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2024)
Важливість здійснення наукового пошуку з окресленої тематики зумовлено тим, що з початком повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну колабораціонізм на рівні вітчизняного законодавства та наукової доктрини набув принципово нового змісту. У сучасних умовах під час розслідування кримінальних правопорушень, передбачених частинами 1, 2 ст. 111-1 Кримінального кодексу України, особливістю процесу доказування є факт використання сучасного обладнання для передачі інформації, аналіз цифрової інформації та відомостей із листування, каналів та груп у соціальних мережах, проведення якомога більшого комплексу процесуальних дій, зокрема специфічних судових експертиз. Значущості також набуває взаємодія органів досудового розслідування та громадськості в процесі обміну орієнтуючою інформацією.