(untitled) (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2024)
Уточнено та доповнено критерії розмежування новації та відступного, обґрунтовано, що однією з ключових відмінностей є мета. Наголошено, що за новації сторони, крім припинення первісного зобов’язання, повинні мати намір на заміну наявного зобов’язання саме новим зобов’язанням, яке не існувало раніше між сторонами та яке виникає на підставі укладеного договору новації. Передання предмета відступного спрямоване саме на остаточну ліквідацію правових зв’язків між сторонами, що не передбачає подальшого розвитку чи зміни правовідносин.