(untitled) (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2024)
Актуальність теми дослідження зумовлена необхідністю вдосконалення правового регулювання діяльності військовослужбовців у контексті сучасної воєнно-політичної ситуації в країні, яка вимагає уважного розгляду питань щодо дотримання законності та забезпечення правопорядку у військовій сфері. Досліджено особливості кваліфікації протиправних посягань, що стосуються перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень за суб’єктивними ознаками. Визначено критерії оцінки ступеня суспільної небезпеки діянь, ураховуючи мотиви та цілі суб’єктів правопорушення. Розглянуто методологію визначення вини та відповідальності військовослужбовців. Висвітлено специфіку доказової бази під час розслідування таких правопорушень. Отримані результати сприятимуть більш точнішій кваліфікації перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, що є важливим для подальшого аналізу проблемних питань щодо розслідування кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності.