(untitled) (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті звернено увагу на потребу економічного та юридичного аналізу значень частки у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю. Доведено, що правову природу частки доцільно характеризувати через правову природу правомочностей учасника товариства; такі правомочності становлять єдиний і неподільний комплекс корпоративних прав, які визнаються окремою категорією прав разом із зобов’язальними і речовими; правова природа корпоративних прав має комплексний характер, який насамперед полягає в поєднанні засад абсолютності та відносності; визначення частки лише через комплекс прав учасника не є обґрунтованим, оскільки права учасника нерозривно пов’язані з його обов’язками; частка як об’єкт цивільних прав є іншим майном, а не майновими правами.