(untitled) (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2024)
Наукове дослідження присвячено розгляду легісакційого процесу як формі судочинства у праві Стародавнього Риму. Досліджено процесуальні норми в римському праві та форми їх втілення, охарактеризовано легісакційний процес першої половини періоду існування республіки, розглянуто його характерні риси, проаналізовано різновиди та стадії легісакційного процесу. Велике значення легісакційної форми для подальшого розвитку юридичного процесу зумовлене тим, що в легісакційній формі відбувся розподіл на вчинення позову, яке передбачало його формальне визнання з боку органів судочинства, та на власне судочинство, котре не мало до певного періоду жодної регламентації. Розглянуто своєрідність римського судочинства, зроблено висновок, що легісакційний процес був доволі складною процедурою, яка за своїм змістом схожа на звичай.