(untitled) (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2023)
Визначено, що зловживання правом є однією з найважливіших проблем сучасної юридичної науки, а також складною та контроверсійною правовою категорією. Дослідження вказаної проблематики має як теоретичний, так і прикладний інтерес для розвитку вітчизняної правової науки. Проаналізовано основні наявні у вітчизняній науці та історичних джерелах підходи до трактування дефініції «зловживання правом», основні ознаки зловживання правом як здійснення суб’єктивного права, що завдає шкоди іншій особі й може вступати в суперечність із совістю та моральними нормами особи.