(untitled) (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2023)
Обґрунтовано необхідність дослідження насильницької злочинності на ґрунті ненависті, пов’язаної з війною, як окремої кримінологічної категорії з огляду на тривалий збройний конфлікт на території України, анексію частини її територій та відкриті заклики російської влади до знищення української нації, розпалювання ненависті до всього, що ідентифікує Україну як суверенну незалежну державу. Сформульовано визначення насильницької злочинності на ґрунті ненависті, пов’язаної з війною, виокремлено та розкрито зміст основних її сутнісних ознак. Окреслено тенденції розвитку цього виду злочинності як підґрунтя для прогнозування негативних впливів на відповідні суспільні процеси в майбутньому. Обґрунтовано необхідність у розробленні виваженого законодавчого підходу до правильного розуміння, розпізнавання, виявлення та подальшої юридично грамотної кваліфікації кримінальних правопорушень на ґрунті ненависті, пов’язаної з війною, як запоруки ефективного їх попередження та розслідування.