(untitled) (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2023)
З уведенням на території України правового режиму воєнного стану кардинальних змін зазнав звичний порядок публічного адміністрування, зокрема у сфері діяльності органів сектору безпеки та оборони, органів правопорядку, місцевого самоврядування та ін. Окремі нормативні зміни були спрямовані на вдосконалення правових відносин, що виникали під час реалізації інститутами громадянського суспільства своїх функцій. Водночас змінилися й напрями діяльності останніх, вони суттєво розширилися. Неабияку роль у сучасних реаліях інститути громадянського суспільства відіграють у реалізації правоохоронної функції держави, що полягає не лише в забезпеченні громадського порядку та громадської безпеки. З метою підвищення ефективності взаємодії органів Національної поліції України та інститутів громадянського суспільства, на підставі аналізу положень чинного законодавства визначено правові засади взаємодії означених суб’єктів.