(untitled) (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2023)
У статті подано дані опитування 4 422 студентів закладів вищої освіти ІІІ–IV рівнів акредитації м. Харкова, з яких 8,1 % вживали наркотичні речовини протягом останнього року. За допомогою валідізованого та адаптованого авторами скринінгового опитувальника BFI-10 для експрес-діагностики п’яти факторів особистості встановлено зв’язок особистісних факторів із вживанням наркотичних речовин протягом 12 місяців перед проведенням дослідження. Шляхом кореляційного та факторного аналізу форм дозвілля студентської молоді м. Харкова визначено їх взаємозв’язок із п’ятьма факторами особистості осіб, що вживали наркотичні речовини протягом останнього року. Ризик вживання наркотиків підвищується в осіб із низьким рівнем особистісного фактору «С» – свідомість (consciousness) та домінуванням у структурі дозвілля роботи та підробітку над головною діяльністю студента – навчанням.