(untitled) (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2022)
Здійснено аналіз наукових підходів і положень кримінального процесуального законодавства щодо підстав початку досудового розслідування взагалі та кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством, зокрема. Аргументовано, що ефективність кримінального провадження залежить від своєчасного виявлення фактів учинення протиправних діянь, пов’язаних із домашнім насильством, і початку досудового розслідування. Охарактеризовано коло суб’єктів, які можуть самостійно виявляти обставини, що вказують на вчинення кримінального правопорушення, пов’язаного з домашнім насильством. Виокремлено підстави для початку досудового розслідування щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством. З’ясовано особливості реагування на отриману інформацію про ймовірне вчинення протиправних діянь, пов’язаних із домашнім насильством, і внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.