(untitled) (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2020)
Статтю присвячено визначенню особливостей протидії ухиленню від сплати податку на додану вартість в Україні та зарубіжних державах. З’ясовано, що наявність у податковій системі держави податку на додану вартість є обов’язковою умовою набуття такою державою членства в Європейському Союзі. Розкрито зміст податку на додану вартість як непрямого податку відповідно до положень наукової доктрини. Розглянуто особливості законного (легального) та незаконного (податкового злочину) видів ухилення від сплати податку на додану вартість. Наведено перелік способів ухилення від сплати податку на додану вартість в Україні та зарубіжних державах. Розкрито специфіку загальних і спеціальних способів протидії вказаному діянню.