(untitled) (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2019)
На основі аналізу чинного законодавства України, наявних у теорії адміністративного права наукових поглядів щодо змісту понять охорони та захисту державного кордону, безпеки державного кордону, національної і прикордонної безпеки, сфер державного управління охарактеризовано управління у сфері охорони та захисту державного кордону України як підсистему у структурі адміністративно-політичної сфери державного управління та складову забезпечення національної безпеки України. Сформульовано авторські визначення понять «безпека державного кордону України» та «прикордонна безпека України».